Näillä mennään

Tulin hivenen alle viisikymppisenä isäksi, vaikka niin ei Luoja ensin tahtonut. Haaveiden täyttyessä käytin perhevapaat mieluusti itse, olin vajaan vuoden hoitovapaalla ja puolitoista osittaisilla hoitovapailla töistä. En ole joutunut luopumaan juuri mistään, vaikka elämäni on muuttunut täysin ja hoitovapaa oli taloudellinen katastrofi, jonka jälkipuinti päättyi viimein avioeroon. Miesten jääminen hoitovapaalle on edelleen vähäistä, enkä ihmettele, sillä sukupuoliroolien kääntäminen päinvastaiseksi ei onnistu, jos vain toinenkin on arvoiltaan konservatiivinen. Kokemusteni perusteella silti suosittelen miehiä käyttämään hoitovapaata, mutta pohtimaan sen aiheuttamia arjen muutoksia puolison kanssa, sillä koti-isä evp (elää vaimon palkalla) ei ole yksinkertainen muutos.

Mikään tekemäni ei ole ollut isyyden veroista. Vaan elämä se antaa ja ottaa, ja nyt arki kulkee osa-aikafaijana piltille, jonka kanssa jokainen yhteinen päivä on elämys. En tehnyt lähivanhemmuudesta lihavaa riitaa, kun laihalla sovulla sai jokseenkin tyydyttävän ratkaisun ja näillä mennään.

Harrastuspuolella intohimot irtoavat karatesta, johon aika ei riitä, kun mielekkäät seurat ovat kaukana ja muusta kestävyysliikunnasta, mieskuorolaulusta, paikallispoliittisesta osallistumisesta ja vapaaehtoistyötä mahdollisuuksien mukaan. Piltin kasvaessa ja oppiessa pyöräilyn taidon toiveajattelen pääseväni taas tienpäälle liikkumaan laajemmin mahdollisuuksin.

Uusimmat artikkelit

Syyslomalla pois kotoa

Sain viimeiset lomapäiväni sijoitettua lapsen syyslomalle ja mahdollisuudet yhteiseen rentoutumiseen olivat mitä mainioimmat. Lomatekemisiä pohdittaessa tytär kertoi valitsevansa pikkuristeilyn, Ruotsiin suuntautuvan risteilyn, Viron tai kotimaan kylpyläloman vaihtoehdoista lähiloman Siuntiossa, jossa olemme olleet aiemminkin.

Pidän tärkeänä, että lomalla lähdetään pois kotikulmilta silloin kun se on mahdollista. Paikanvaihto tarjoaa jo sellaisenaan irtiottoa perusarjesta, eikä loma siten edes vaadi juuri muuta. Risteily tai hotelli ovat paikkoja, joissa majoitus ja ruoka ovat kohtuukustannuksin liitettävissä samaan pakettiinja muu kuluttaminen ei ole juuri välttämätöntä.

Meille suurinta iloa tuottaa lähialueelta löytyvä kylpylä, jonka saavutettavuus tosin oli pienoinen ongelma, koska maakunnan syysloma-aika mitätöi seutuliikenteen tarjonnan juuri silloin kun sinne piti päästä. Lomaa varattaessa tätä ei osannut ennakoida ja sen puute tuli yllätyksenä. Siirtymiset toki hoituivat taksilla, mutta kustannuksiahan siitä tuli.

Perustaltaan loma oli kokonaisuutena onnistunut ja aikuisellekin rentouttava, joten Scandic Siuntion puitteiden ja palvelun kokonaisarvosana on 8,5. Pidän erityisesti ravintolan lastenmenusta ja mahdollisuudesta ottaa lasten annoskoko normimenulta puoleen hintaan. Näiden tarjonta on riittävän monipuolinen useammankin päivän vierailuun ja makunautintojen kokeilemiseen. Voinkin suositella Club Sandwichiä kohtalaiseen nälkään ja isompinälkäinen hyötyy ateriaan sisältyvästä alkupalaleipätarjonnasta. 

Toimimattomalta tuntui ravintolaan pääsyn odottaminen baaritiskillä iltaa viettävien selän takana, mutta pakkotilanteen, koska odotuspiste oli siihen sijoitettu. Pienellä köysitelineiden siirrolla ja sijoittelulla kaikkien illanvietto olisi tasapainoisempaa.

Kehitysehdotuksena jätin palautteessani, että Siuntion yläaltaan vesi voisi olla muutaman asteen lämpöisempää ja tekokasvien tilalla oikeaat viherkasvit. Laavuista toinen tai mäen päällä oleva nuotiopaikka voisi olla maksuttomassa yleiskäytössä (polttopuut myös) silloin, kun niissä ei ole tilaustoimintaa.
Loma on nyt lapsella meidän osalta ohi ja pääsee pian loppuloman viettoon äitinsä kanssa, jota myös odottaa innolla. Tarjolla on ainakin lemmikkipupun viemistä rokotettavaksi ja ulkoilmapuuhasteluja.

  1. Hiljaa hyvä tulee Vastaa
  2. Kulttuuri antaa siivet Vastaa
  3. Hitaasti kypsyttäen Vastaa
  4. Asenne ratkaisee. Vastaa
  5. Kesässä ollaan Vastaa
  6. Jouhevaa lukemista Vastaa
  7. Lautapelit opettavat strategiaa Vastaa
  8. Ruutuaika ei kiinnosta Vastaa
  9. Oppimaan oppiminen Vastaa