Nopeammin, korkeammalle

Lasten sisäriehuntapaikat, kuten monesta kunnasta löytyvä Hoplop, Espoon Huimala ja Salon Namila ovat verrattomia puuhastelupaikkoja rospuuttokelien aikaan. Tämäkin talvi on ollut säiltään kehno pienen lapsen ulkoliikunnan toteuttamiseen ja uusien lajien opetteluun. Huonossa lykyssä luistimet ja monot ehtivät mennä pieniksi ennen käyttöä, mutta suurempi koko ei tee niiden käytöstä lainkaan mukavaa. Mielikuvat oman lapsuusajan käyttökokemuksista luistimien kasvuvaran suhteen rajaavat nyt isänä toteutettavat vaihtoehdot hankkimattajättämisen ja juuri sopivan välille.

Pidän ulkoliikuntaa suuressa arvossa, mutta välineliikunnat hiihto ja luistelu vaativat osansa myös luotoelementeiltä. Jos lunta on nimeksi, niin sitä olisi lähdettävä kauempaa etsimään tai odotettava seuraavaa talvea. Niinpä sisäriehuntapaikat tuovat oivia mahdollisuuksia arkeen, ja miksei myös juhlaan. Pidimme piltin edelliset synttärit yhteistuumin hänen äidin kanssa Lohjan Hoplopissa, mikä oli kotikemuja kalliimpi, mutta silti kelpo ratkaisu puuhastelumahdollisuuksiensa takia. Lasten ilonpitoa oli mukava katsoa.

Vanha Huimala Espoon Juvankartanossa (muuttanut Hgin Konalaan) oli kaukana, mutta täältä on pitkä matka kaikkialle ja matkustaminen on osa elämystä, uusien asioiden opettelua ja yhteistä ajankäyttöä. Se oli loistava paikka, jossa alle 4-vuotiaille oli kokonaan oma iso osastonsa ja isompienkin puolelle pääsi kokeilemaan rahkeitaan. Huimalan telmimispaikat, trampoliinit, kiipeilyreitit ym. olivat pisteytettyjä vaikuttavuutensa ja kehittävyytensä mukaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa. Kehittävyydestä on huomioitu tasapaino, kehonhallinta, silmien ja raajojen yhteistyö sekä tilanhahmotus. Hoplopeissa ja Namilassa vastaavaa tietoa ei ole tuotettu, mutta liikunta toki ne antaa. Paikat eivät ole täysin samanlaisia, vaan niissä on paikallisia toteutuksia. Yhtenevää käymissämme paikoissa on niiden sijainti persoonattomassa ikkunattomassa tilassa, hallissa. Lapseni ei näkymää ulos kaipaa, mutta minä kylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *